lunes, 25 de febrero de 2013
Je bent een wonder!

Vrijdag ochtend, we zitten in een kring met 24 jonge dames en een aantal baby-tjes. Veel herrie, valentijns dag nadert, de dag waarop overal ter wereld liefde wordt gevierd. Tja over liefde hebben we het vaak genoeg gehad, ieder heeft zijn eigen beeld van dit kleine maar diepe woord.

Maar vandaag gaat het over een wonder. Je bent een wonder! Maar wat is een wonder eigenlijk?
Samen lezen we een stuk uit de Bijbel in Lucas waar Jezus zieke geneest. Waarom deed Hij dat eigenlijk? We lezen verder en de meiden luisteren geïnteresseerd naar dit iets wat ransige (nouja in hun ogen dan) verhaal. Waarin Jezus met slijm uit z'n mond een doven weer laat horen.

In een boekje dat mijn oma me in Nederland cadeau had gegeven stond een klein stukje ter betrekking op dit verhaal. Een zendeling die in Colombia werkte en hier in contact kwam met een man, deze man was blind, maar een aantal jaren geleden was er voor hem gebeden en hij was genezen. Geweldig toch!? We weten dat God vandaag de dag nog altijd wonderen doet. Maar dit verhaal liep iets minder glorieus af. De man verdiende voorheen de kost doormiddel van bedelen. Mensen in de bus, op straat en waar dan ook hadden enigsinds medelijden met deze man en daardoor was de boterham snel genoeg verdient. Dat is fijn, begrijp met niet verkeerd.

Maar op het moment dat deze zendeling in contact kwam met de man, was hij verbitterd. Hij wilde niks van God weten, integendeel, hij was boos op God. De reden was omdat zijn bron van inkomsten was weggevaagd. Niet langer kon hij makkelijk rondkomen van bedelen en zijn boterham voor zijn familie verdienen.

God doet wonderen vandaag de dag, maar het grootste wonder moet van binnen zitten, het grootste wonder mogen we in onze leven zoeken, in onze harten. Zijn wij dankbaar voor wat God voor ons heeft gedaan, en ook vandaag de dag nog doet? Als we een wonder mee maken, maar er van binnen niks veranderd, is het wonder eigenlijk niks waard.

Na dit gesprek begonnen een aantal meisjes te delen over wonderen in hun levens. Wonderen in familieleden doormiddel van genezingen, maar ook andere verhalen van de meiden kwamen ten orde:

- Dat ik na zo'n lange tijd uit de situatie van misbruik, verkrachtingen en verhandelingen ben gekomen, dat is een wonder, daar ben ik God dankbaar voor, dat ik nu hier in de kring zit.
- Dat ik iedere dag wakker mag worden en er weer nieuwe kansen voor mij liggen, dat is een wonder dat God me gegeven heeft.

Als team vonden we het bijzonder deze mooie woorden te horen. God is bezig met Zijn wonder in de jonge levens van deze bijzondere meisjes!Het is je beloofd!

Ook deze week hebben we bijzondere gesprekken gehad. Het is je beloofd. De Bijbel staat vol met beloftes van God. Maar wat als je iedere dag beloftes hebt gehoord, iedere dag weer beloftes zijn verbroken en je eigenlijk maar weinig vertrouwen hebt in het woord van misschien wel ieder mens.

Katie (een teamlid) sprak hierover, dat we vaak beloftes maken die we niet waar kunnen maken. Oppassen dus, want dat kan iemand z'n hard breken. Maar ook mochten we delen over hoe God zijn beloftes nooit verbreekt.De meiden vonden dit een geweldig onderwerp en bijna allemaal zaten ze na dit gesprek met de Bijbel in hun hand op zoek naar Gods beloftes voor hun leven.

Katie had een bijzonder voorbeeld. Ze had een slot meegenomen met sleutels. Iedere sleutel stond voor iets. De meiden mochten het slot proberen te openen. Eerst met de kleutel van: 'ik ga iedere week naar de kerk'. Het slot ging niet open, het is goed om in de kerk te zitten, maar niet de sleutel voor de beloftes van God. 'Ik ben goed voor andere mensen'. Ook deze sleutel opende het slot niet. Vele andere volgden, ik lieg nooit, ik leef goed en ga maar door.

Uiteindelijk bleef er 1 sleutel over: 'Jezus'. Het slot ging met deze sleutel wel open. Jezus kennen, Hem liefhebben en met Hem leven dat zorgt ervoor dat de Bijbel in onze levens gaat leven.


Que vive el cumpleanero!!! 

Jaja, onze lieve Miguel is weer een jaartje ouder, en dat wel op valentijnsdag. Op de dag zelf dacht hij even dat we het vergeten waren, want familie en vrienden lieten het afweten en we hebben hem zelfs de opdracht gegeven te serveren bij het valentijnsfeestje voor de meiden van het project.

Maar des te meer hebben we de avond daarna 15 februari een geweldig gezellig verassingsfeestje voor onze Miguel gevierd. Het was gezellig en mooi om een deel van de familie en vrienden samen te zien. Een tijd waarin we heel veel lol gehad hebben, spelletjes gespeeld hebben en natuurlijk met de citroen op ons voorhoofd de salsa liedjes hebben voorbij horen gaan.


Bedankt voor de felicitaties uit Nederland (helaas de postbode doet er alleen iets langer over dan gepland).

Hand made Hope

Ook hebben we een team op visite gehad uit Amerika. Een aantal vrouwen uit dit team kwam speciaal om het sieraden project met de meisjes te bezoeken en te kijken hoe ze deel kunnen zijn in de levens van deze super stoere dames.

Het was een bijzondere, drukke, vermoeiende maar ontzettend gave periode. We hebben een aantal dagen lang actief programma's georganiseerd. Ze zijn langs gekomen bij de workshop van de meiden en er zijn zelfs vorderingen, we zijn in proces van een samenwerking en het ziet er naar uit dat de meiden echt aan het werk kunnen. De organisatie die de sieraden inkoopt is Hand made hope.Super positief allemaal en het betekend dat we een klein beetje stress in ons lijf hebben om alles natuurlijk zo goed mogelijk uit te voeren, maar dit doen we met veel plezier, en natuurlijk niet alleen ;-).Familie nieuws

Inmiddels zijn we alweer ruim een maand in Ecuador. Het lijkt lang geleden dat we uit de sneeuwstorm op Schiphol weg zijn gevlogen. We kijken terug op een mooie periode met familie en vrienden. Het was goed. Al hebben we ook het idee gehad dat we gefaald hebben in het bezoeken van familie, vrienden en kennissen. Aan het begin dachten we zo vaak dat twee maanden ontzettend lang was, maar voor je het weet is het voorbij. We willen iedereen ontzettend bedanken voor jullie begrip. En ook willen jullie laten weten dat we zeker als leerpuntje meenemen om beter te plannen bij ons volgende bezoek in Nederland. Al was het fijn om bij familie en vrienden te zijn, aan het einde van de periode waren we klaar om weer naar ons 'huis' terug te keren. We geloven dat God ons hier op het moment wilt hebben. We blijven bidden en vechten voor een huis voor de meiden en de rest van het project lijkt te groeien en vrucht dragen, dat is geweldig om te mogen ervaren. Het voelt voor ons als een nieuwe etape waarin nieuwe deuren zich aan het openen zijn.Janoah groeit onwijs snel. Ze is eigenwijs en een heerlijk kind (al zeggen we het zelf ;-))
Het grappige is dat ze aan het begin vaak huilerig werd van de hele dag op pad met moedertje om zo bezig te blijven met alle projecten en van arm naar arm gesleept te worden. Tja ze heeft een hoop tantes en er wordt met haar af geknuffeld. Maar nu ik een extra dag vrij heb in de week lijkt het soms wel of dat de huil dag is geworden ;-). Ze wilt persee heel eventjes de open lucht in. Prima hoor, een rondje wandelen kan geen kwaad! :-)

         
Janoah heeft eindelijk een paar nachtjes iets beter geslapen. Dat is fijn, maar zoals jullie snappen, de meeste nachten zijn tot nu toe nog erg onrustig geweest en soms is dat erg vermoeiend voor ons. Al weet ik dat we zelf misschien niet heel gestructureerd zijn en we proberen haar daarin tegemoet te komen.


1 billion

Een actie van over de hele wereld om mensenhandel en alle vormen van misbruik bij vrouwen tegen te gaan. Zie het filmpje!1 comentario: